Säännöt

I Luku: Nimi ja tarkoitus

1 § Nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen (jatkossa seura) nimi on Suomen Tilastoseura r.y., ruotsiksi käännettynä Statistiska Samfundet i Finland r.f. ja englanniksi käännettynä The Finnish Statistical Society. Seuran kotipaikka on Helsinki.

2 § Seuran tarkoitus
Seuran tarkoituksena on edistää tilastotiedettä ja sen lähialoja sekä toimia niistä ja tilastoalasta ylipäätään kiinnostuneiden henkilöiden yhdyssiteenä. Tarkoituksensa toteuttamiseksi seura tukee jäsentensä tilastollista tutkimustyötä, toimeenpanee esitelmä- ja keskustelutilaisuuksia sekä edistää muillakin tavoilla jäsentensä tietämystä ja ammattitaitoa, harjoittaa julkaisutoimintaa ja on yhteistyössä muissa maissa toimivien vastaavien yhdistysten kanssa. Seura voi jakaa apurahoja ja palkintoja ja ottaa vastaan avustuksia ja lahjoituksia. Lisäksi seura edistää tilastotieteen soveltamista ja tilastollista yleissivistystä.

II Luku: Jäsenet ja päätösvalta

3 § Seuran jäsenet
Seuran jäsenet ovat varsinaisia jäseniä, ainaisjäseniä, kannatusjäseniä, kirjeenvaihtajajäseniä tai kunniajäseniä. Kaikilla jäsenillä on läsnäolo- ja puheoikeus seuran kokouksissa.

4 § Varsinaiset jäsenet
Seuran hallitus voi hyväksyä varsinaiseksi jäseneksi tilastotieteestä, sen lähialoista tai tilastoalasta laajemmin kiinnostuneen henkilön. Varsinainen jäsen suorittaa kalenterivuosittain jäsenmaksun, jonka suuruuden ja määräytymisen seuran vuosikokous päättää. Varsinaisella jäsenellä on äänioikeus seuran kokouksissa. Jäsenen, joka ei kahtena edeltävänä vuonna ole maksanut jäsenmaksuaan, voi hallitus katsoa eronneeksi. Varsinaisen jäsenen jäädessä eläkkeelle hän voi pyytää pysyvää jäsenmaksusta vapautumista, jos hän on toiminut seuran hallituksessa.

5 § Ainaisjäsenet
Hallitus voi hyväksyä varsinaisen jäsenen ainaisjäseneksi, mikäli tämä maksaa vuosikokouksen määräämän ainaisjäsenmaksun. Ainaisjäsenen ei tämän lisäksi tarvitse maksaa enää vuosittaista jäsenmaksua, ja hänellä on äänioikeus seuran kokouksissa.

6 § Kannatusjäsenet
Kannatusjäseneksi voi seuran kokous hallituksen esityksestä hyväksyä yksityisen henkilön tai oikeuskelpoisen yhteisön, joka tukee seuran toimintaa suorittamalla vuosittain kannatusjäsenmaksun, jonka suuruuden seuran vuosikokous määrää. Kannatusjäsenellä ei ole äänioikeutta seuran kokouksissa.

7 § Kirjeenvaihtajajäsenet
Kirjeenvaihtajajäseneksi seuran kokous voi hallituksen esityksestä kutsua ulkomaisen tilastotiedettä, sen lähitieteenalaa tai tilastoalaa ansioituneesti edistäneen tai soveltaneen henkilön. Kirjeenvaihtajajäsenellä ei ole äänioikeutta eikä hän suorita jäsenmaksua.

8 § Kunniajäsenet
Kunniajäseneksi seuran kokous voi hallituksen esityksestä kutsua tilastotiedettä, sen lähitieteenalaa tai tilastoalaa ansioituneesti edistäneen tai soveltaneen henkilön. Kunniajäsenellä on äänioikeus, mutta hän ei suorita jäsenmaksua.

9 § Seuran jäsenen erottaminen
Jos seuran jäsen on jättänyt toteuttamatta ne velvoitteet, joihin jäsen seuraan liittyessään on sitoutunut, tai jos jäsen on toiminut seuraa vahingoittavalla tavalla, on hallituksella oikeus erottaa jäsen. Erottamispäätöksestä jäsenellä on oikeus valittaa seuran kokoukselle jättämällä kirjallinen valitus seuran hallitukselle kolmenkymmenen (30) vuorokauden kuluessa päätöksestä tiedon saatuaan. Jos seuran kokous kuultuaan hallitusta ja erotettua jäsentä sekä hankittuaan muut tarpeelliseksi katsomansa selvityksen hyväksyy vähintään kahden kolmasosan (2/3) ääntenenemmistöllä erottamispäätöksen, se tulee voimaan heti.

10 § Rekisteröimättömät alueosastot
Seuran jäsenet voivat muodostaa rekisteröimättömiä alueosastoja. Alueosaston johtosääntö ja siihen tehtävät muutokset on alistettava seuran kokouksenhyväksyttäviksi ja siitä on ilmoitettava kokouskutsussa. Alueosaston asioita hoitaa alueosaston vuosikokouksessa valittu johtokunta. Alueosaston taloutta hoidetaan emäseuran alaisuudessa.

III Luku: Seuran hallitus

11 § Seuran hallituksen jäsenet
Seuran toimintaa johtaa hallitus, johon kuuluvat toimikausi kerrallaan valitut puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri, rahastonhoitaja, vähintään yksi ja enintään kuusi muuta hallituksen jäsentä sekä enintään kuusi varajäsentä sijaantulojärjestyksessä. Hallitus nimittää muut tarpeelliset toimihenkilöt.

12 § Hallituksen kokousten päätösvaltaisuus ja järjestäminen
Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä tai varajäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä. Asiat ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan kanta, vaaleissa kuitenkin arpa. Hallituksen kokouksiin voi osallistua tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla, mikäli mahdollisuudesta etäosallistumiseen ilmoitetaan kokouskutsussa. Seura ei takaa tietoliikenneyhteyden teknistä onnistumista. Seuran hallituksen kokous voidaan kutsua myös kokonaan tietoliikenneyhteyksin järjestettäväksi.

13 § Seuran hallituksen tehtävät
Seuran hallituksen tehtävänä on sen lisäksi, mitä nämä säännöt muuten edellyttävät:

  1. johtaa seuran toimintaa seuran tavoitteiden ja tarkoituksen sekä vuosikokouksen päätösten mukaisesti,
  2. valmistella seuran kokouksen käsiteltäväksi tulevat asiat ja kutsua kokoukset koolle,
  3. päättää varojen hankinnasta ja vastata omaisuuden hoidosta,
  4. valita tarvittaessa seuran myöntämistä palkinnoista päättävät toimikunnat,
  5. hyväksyä uudet jäsenet,
  6. pitää jäsenluetteloa.

14 § Seuran nimenkirjoitusoikeus
Seuran nimen kirjoittaa puheenjohtaja yksin. Seuran nimen kirjoittaa myös varapuheenjohtaja, sihteeri tai rahastonhoitaja yhdessä toisen hallituksen jäsenen kanssa. Hallitus voi määrätä seuran jäsenen kirjoittamaan yksin seuran nimen.

IV Luku: Toimi- ja tilikausi

15 § Seuran toimi- ja tilikausi
Seuran toimi- ja tilikausi on kalenterivuosi. Tilit ja seuran hallintoa koskevat asiakirjat on viimeistään helmikuun 28. päivänä toimitettava seuran tilin- tai toiminnantarkastajille, joiden tulee viimeistään maaliskuun 31. päivänä antaa hallitukselle seuralle osoitettu kirjallinen kertomus toimittamastaan seuran toiminnan ja hallinnon tarkastuksesta.

16 § Seuran kevätkokous
Seuran kevätkokous pidetään vuosittain 1. helmikuuta ja 30. kesäkuuta välisenä aikana.

Kevätkokouksessa on käsiteltävä ainakin seuraavat asiat:

  1. kokouksen avaus
  2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjantarkastajaa sekä kaksi ääntenlaskijaa
  3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
  4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
  5. esitetään hallituksen toimintakertomus ja seuran tilinpäätös edelliseltä toimikaudelta
  6. esitetään tilin- tai toiminnantarkastuskertomus
  7. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä edellisen toimikauden hallitukselle ja toimihenkilöille
  8. muut kokouskutsussa mainitut asiat

17 § Seuran varsinainen vuosikokous
Seuran varsinainen vuosikokous pidetään vuosittain 1. lokakuuta ja 31. joulukuuta välisenä aikana.

Vuosikokouksessa on käsiteltävä ainakin seuraavat asiat:

  1. kokouksen avaus
  2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjantarkastajaa sekä kaksi ääntenlaskijaa
  3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
  4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
  5. määrätään jäsenmaksut seuraavalle toimikaudelle
  6. päätetään tilin- tai toiminnantarkastajien palkkioista
  7. päätetään sihteerin ja rahastonhoitajan palkkioista
  8. päätetään talousarviosta ja toimintasuunnitelmasta seuraavalle toimikaudelle
  9. valitaan hallitus seuran sääntöjen 11 § mukaisesti
  10. valitaan 1-2 tilintarkastajaa ja varatilintarkastajaa tai 1-2 toiminnantarkastajaa ja varatoiminnantarkastajaa seuraavalle toimikaudelle
  11. muut kokouskutsussa mainitut asiat

18 § Seuran ylimääräinen kokous
Seuran hallitus voi kutsua koolle seuran ylimääräisen kokouksen. Seuran ylimääräinen kokous on pidettävä myös silloin, jos yksi kymmenesosa (1/10) seuran äänioikeutetuista jäsenistä erityisesti ilmoitetun asian käsittelyä varten sitä seuran hallitukselta kirjallisesti pyytää. Seuran ylimääräisessä kokouksessa käsitellään vain ne asiat, jotka kokouskutsussa on mainittu.

19 § Seuran kokousten koolle kutsuminen
Seuran kokouksesta ilmoitetaan sähköpostitse niille jäsenille, jotka ovat ilmoittaneet seuralle ajantasaisen sähköpostiosoitteensa sekä seuran kotisivulla internetissä. Seuran kokouksesta ilmoitus on tehtävä vähintään 7 päivää ennen kokousta. Seuran kokouksesta, jossa käsitellään seuran sääntöjen muuttamista tai seuran purkamista, tämä ilmoitus on tehtävä vähintään 30 päivää ennen kokousta.

20 § Seuran kokoukseen osallistuminen
Seuran kokouksiin voi osallistua tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla, mikäli mahdollisuudesta etäosallistumiseen ilmoitetaan kokouskutsussa. Seura ei takaa tietoliikenneyhteyden teknistä onnistumista. Seuran kokous voidaan kutsua myös kokonaan tietoliikenneyhteyksin järjestettäväksi.

21 § Päätöksenteko seuran kokouksissa
Asiat ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä, kuitenkin seuran sääntöjen muuttaminen tai seuran purkamispäätös edellyttää kolmen neljäsosan (3/4) äänten enemmistöä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan kanta, vaaleissa kuitenkin arpa.

22 § Lisäykset seuran kokouksen asialistaan
Lähtökohtaisesti seuran kokouksessa käsitellään vain ne asiat, jotka kokouskutsun esityslista sisältää. Mikäli seuran jäsen haluaa saada jonkin asian seuran kokouksen käsiteltäväksi, hänen on ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun. Seuran kokous voi yksimielisesti päättää ottaa käsiteltäväksi asian esityslistan ulkopuolelta, pois lukien seuran purkaminen, sääntöjen muuttaminen ja muut ajantasaisen lainsäädännön rajoittamat asiat.

23 § Seuran purkautuminen
Seuran purkautuessa tai tullessa lakkautetuksi sen varat on luovutettava seuran päämääriä edistäviin tarkoituksiin. Purkamispäätöksen tekevä kokous määrää tarkemmin varojen käytöstä tilastotieteen tai sen lähialojen hyväksi.