Nuorten tilasto-olympialaiset tulevat taas

Tilasto-olympialaisiin ilmoittautuminen on avautunut. Viidettä kertaa järjestettävän kilpailun tavoitteena on herättää oppilaissa uteliaisuutta tilastotietoa kohtaan, ja haastaa soveltamaan tilasto-osaamista käytännössä. Kilpailu sopii nuorille, joilla on kiinnostusta ja uteliaisuutta tutkia asioita tiedon ja tilastojen valossa. Kilpailu tarjoaa myös opettajille opetuksen välineitä matematiikan tunneille. Kilpailussa on kaksi osallistujakategoriaa: A) lukio ja ammatilliset oppilaitokset sekä B) yläkoulu.

Kansalliset voittajat jatkavat kisaamaan Euroopan finaaliin

Suomen tilasto-olympialaiset ovat osa Euroopan tilastokilpailua, jonka järjestävät Euroopan tilastovirasto Eurostat ja kansalliset tilastovirastot. Suomen kilpailun järjestäjänä toimii Tilastokeskus. Edelliseen kilpailuun osallistui 11 000 oppilasta eri puolilta Eurooppaa. Kilpailussa on tällä kertaa mukana 19 maata.

Kaksivaiheinen kansallinen kilpailu käynnistyy joulukuun puolivälissä. Oppilaat voivat osallistua kisaan 1–3 hengen joukkueilla. Opettaja ilmoittaa oppilaat kilpailuun ja valvoo tietokoneella tapahtuvaa työskentelyä. Ensimmäisessä vaiheessa ratkotaan monivalintakysymyksiä, jotka testaavat tilastollista perustietoa, tilastojen tulkintaa ja tiedon hakua. Jatkoon päässeet joukkueet toteuttavat pienen tutkimuksen annetun aineiston pohjalta. Suomen kilpailun voittajat julkistetaan 8.4.2022, ja voittajat palkitaan raha- ja tavarapalkinnoin sekä matkalla palkintojenjakotilaisuuteen. Myös ohjaavia opettajia muistetaan!

Kansallisten kilpailujen voittajat jatkavat Euroopan finaaliin, jota varten oppilaat käsittelevät annettua aihetta tekemällä 2 minuutin pituisen videon. Kilpailun viimeisessä vaiheessa käydään yleisöäänestys videoista.

Ensimmäisen ja toisen vaiheen kilpailutehtävät tehdään jaksolla 16.12.2021–28.3.2022, kansainvälinen kilpailu 8.4.–11.5.2022 ja yleisöäänestys 20.–30.5.2022.

www.tilastokeskus.fi/tilasto-olympialaiset